085 06 06 125

Glazen bol: toekomstige tenders in beeld

 

Glazen bol: toekomstige tenders in beeld
Auteur: mr. drs. Ireen Boon, managing director Trias Politica Advies B.V. en TenderXL                               

Aanbestedingen verschijnen op het internet op het moment dat de aanbestedende dienst klaar is met alle voorbereidingen. Soms weet je dat er eentje aan zit te komen, maar soms ook niet. Als je je overvallen voelt door aanbestedingen die op onverwachte momenten worden gepubliceerd en je zou liever eerder willen weten wat eraan komt, dan kun je een paar dingen doen.

 1. Contracten bijhouden
  Houd bij welke opdrachten worden gegund, ook als jij niet de winnaar bent. Noteer de looptijd van het contract en vergeet niet eventuele optionele verlengingen erbij op te tellen. Per termijn die verstrijkt, noteer je een herinnering in je agenda. Op die manier weet je wanneer je in actie moet komen.
 1. Begrotingen lezen
  Lees de begrotingen door van aanbestedende diensten die je als klant wilt hebben. Verrassend vaak kom je projecten tegen waarvoor geld wordt gereserveerd voor dat jaar. Raakt het bedrag dat gereserveerd staat het Europese drempelbedrag dat voor jouw product of dienst van toepassing is? Dan wordt de aanbesteding nog in dat jaar gepubliceerd. Blijft het bedrag onder de drempel? Kom dan tijdig in actie en grijp je kans om zaken te doen met de overheid zonder aanbesteding.
 1. Inkoopkalenders bijhouden
  Sommige overheden werken met inkoopkalenders. Je vindt ze meestal op hun website. De rijksoverheid heeft er een voor alle inkopen per categorie, hier vind je die: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2017/03/01/openbare-rijksaanbestedingen
 1. Inkoopsamenwerkingen kennen
  Kijk eens bij inkoopsamenwerkingen. Die hebben vaak duidelijke websites waarop ze ook inkoopkalenders publiceren. Bij Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuid-Oost Brabant (BIZOB) kun je via deze link zelfs meteen aangeven of je interesse hebt voor concrete toekomstige opdrachten: https://www.bizob.nl/ondernemers/inkoopkalender/
 1. TenderXL checken
  In de database van Trias Politica Advies, TenderXL, vind je per aanbestedende dienst alle toekomstige opdrachten die op basis van beleidsstukken door de specialisten van TenderXL zijn gespot. Onze redactie leest dagelijks beleidsstukken en noteert future tenders per aanbestedende dienst. De beleidsstukken zelf staan er ook bij, wel zo handig. Stap 1 tot en met 4 kun je dus overslaan als je een abonnement hebt op TenderXL, daar wordt alles voor je bijhouden en heb jij je eigen glazen bol.

Wil jij ook een glazen bol om eerder te weten welke opdrachten er op de markt komen? 
Meld je dan aan voor TenderXL en krijg toegang tot de enige database in Nederland met toekomstige tenders op basis van beleidsdocumenten.